27 άτομα - ένα βιβλίο

Είκοσι εφτά άτομα μπόρεσαν μέσα σε ένα μήνα να εκδώσουν βιβλίο. Δηλαδή πριν από ένα μήνα υπήρχε μόνο η ιδέα και σε ελάχιστο χρόνο μαζεύτηκαν κείμενα, σχεδιάστηκε εξώφυλλο, βρέθηκε τυπογραφείο και πήραμε χαρτί στα χέρια μας. Φίλοι συγγραφείς λένε ότι αυτό είναι εκπληκτικό.

Είκοσι εφτά άτομα συμφώνησαν με την μία για το που θα διατεθεί το συνολικό κέρδος από την πώληση του βιβλίου.

Στο εγχείρημα πήραν μέρος άτομα που δεν έχουν τη λόξα να δουν τα blog τους τυπωμένα αλλά άνθρωποι που δούλεψαν χωρίς κανένα κέρδος. Δεν θεωρούμε ότι τα κείμενα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο είναι μια λογοτεχνική επανάσταση για την οποία απαιτούμε να πληρωθούμε έστω και με μέρος των εσόδων. Στόχος είναι όλα τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου να δοθούν στην «Καμπάνια – ένα σχολείο για την Τσιάπας» χωρίς ούτε ένα ευρώ να πάει στη τσέπη μας. Αρκούμαστε στο να κρατήσουμε μερικά αντίτυπα μόνο ως αναμνηστικό της προσπάθειάς μας.

Το βιβλίο πωλείται σε πολύ χαμηλή τιμή, τιμή που δεν καθορίστηκε από εμάς αλλά από την «Καμπάνια». Θεωρήσαμε ότι είναι καλύτερο να αποφασίσουν εκείνοι πόσο θα μπορούσε να πουληθεί ένα τέτοιο βιβλίο, άλλωστε εμείς δεν συμμετέχουμε στο όποιο κέρδος μπορεί να αποφέρει. Για την ακρίβεια έχουμε καλύψει από την τσέπη μας ότι έξοδα προέκυψαν.

Η έκδοση του βιβλίου για μένα σημαίνει ότι οι άνθρωποι πίσω από τα blogs μπορούν να βγουν από την οθόνη και να δημιουργήσουν κάτι πραγματικό και όχι μόνο ηλεκτρονικό.

Οι διαφωνίες μας ήταν καταστρεπτικά πολλές αλλά κανένας μας δεν σκέφτηκε ούτε στιγμή να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια βάζοντας τον εγωισμό του πάνω από τους άλλους.

Ακόμα και αν δεν θέλει κάποιος να το αγοράσει, μπορεί να το βρει ελεύθερο σε διάφορα μέρη της πόλης, με θερμή παράκληση να το επιστρέψει ή αν θέλει να το κρατήσει, ας το αγοράσει. Το ελάχιστό κόστος του δεν πάει σε bloggers αλλά σε προσπάθεια συνανθρώπων που κατάργησαν τις αποστάσεις και βρήκαν το θάρρος να φτιάξουν σχολείο και νοσηλευτική μονάδα σε εμπόλεμη ζώνη.

Παρουσίαση για το βιβλίο «Καπέλα στα φώτα», σκεφτόμουν μέρες πώς να κάνω. Ήθελα να γράψω όλα αυτά που με κάνουν χαρούμενη που συμμετείχα και πρόσφερα όσο μπορούσα. Αλλά επειδή μπερδεύομαι στην λογοτεχνική έκφραση και μου είναι πιο εύκολο να γράφω λίστες μπόρεσα να το αποδώσω με τον παραπάνω τρόπο.

Για όλους αυτούς του λόγους γουστάρω που βγάλαμε βιβλίο.

Κριτικές για το βιβλίο, αναλυτική παρουσίαση και μέρη που μπορεί κανείς να το βρει, μπορείτε να βρείτε εδώ.

5 comments:

 1. Μπραβο ρε παιδια!!Ειναι ωραιες αυτες οι πρωτοβουλιες για τετοιους σκοπους!!!!Θα το παρω αυτες τις μερες...

  ReplyDelete
 2. Υπάρχει κάτι ακόμα, που το είδα σε όσα ποστ έχουν σηκωθεί για το βιβλίο. Προτείναμε (κι εγώ και άλλοι) να χαρίσουμε κάποια βιβλία σε μερικά άτομα που είναι φίλοι μας και δεν ήταν ποτέ μέλη των Καπέλων, ούτε, φυσικά, συμμετείχαν στο βιβλίο. Κανένας δεν δέχτηκε! Όλοι είπαν "ευχαριστώ, αλλά θα το πληρώσω αφού τα χρήματα πάνε για καλό σκοπό".
  Υπάρχουν επίσης παιδιά που έγραψαν στο βιβλίο, αλλά πήγαν και το αγόρασαν από το Παζάρι της Καμπάνιας -κι ας ήξεραν πως δικαιούνται δωρεάν αντίτυπα!

  Αυτά εγώ τα θεωρώ πολύ σημαντικά.

  ReplyDelete
 3. Μπράβο!...
  Δεν το ήξερα, ποιος μπορεί να μου κρατήσει ένα για όταν έρθωτο καλοκαίρι Ελλάδα;

  Θα το παρουσιάσω, σύντομα!
  και πάλι μπράβο παιδιά.

  ReplyDelete
 4. Το βιβλίο σου θα σε περιμένει με μοναδική (και απαράβατη) προϋπόθεση οτι θα συνοδευτεί από ταβερνοσυνάντηση.

  ReplyDelete

I absolutely love to read your comments even though I don't get to respond to all of them. Still, I promise to hop over for a visit...